Vårt beteende på gott och ont

När jag upptäckte färgspråket

År 2013 utbildade jag som huvudlärare i Starta Eget hos Eductus. Arbetade tillsammans med Catrin Johansson CJo coaching i Halmstad. Catrin var certifierad i Färgspråket DISC och tog hand om introduktionen. Varje deltagare fick göra en självskattning och fick sedan ut en rapport. Vilken färg dominerade och vilka färger var starka, röd,gul, grön eller blå. Gruppen fick en fantastisk start på sin 10 veckor långa utbildning på heltid. Deltagarna var positiva, accepterade varandras olikheter och stämningen var god. En tanke slog rot. Nu 2019 har jag utbildat mig och blivit certifierad i DISC.

Mina färger

Jag slapp inte undan och fick då en rapport som verkligen visade mina styrkor och svagheter och vad jag borde tänka på i min kommunikation med andra. Stämde så väl att jag är mycket röd, d v s idéer kommer upp snabbt, drivkraft finns i mängd… så länge jag slipper detaljer och rapporter. Är alltså inte den blå personen som lugnt tar reda på alla detaljer innan start. Jag är dessutom en gul person, lätt för nya kontakter och försöker hejda mitt prat. Sedan en hel del grönt i min person, vilket innebär omtanke om andra t ex.

I DISC-språket betecknar:

= Dominans – röd pusselbit
= Inflytande – gul pusselbit
= Stabilitet – grön pusselbit
= Konformitet (följsamhet) – blå pusselbit

) William Moulton Marston (1893-1947) som 1928 publicerade ‘The Emotions of Normal People’.

Färgerna i privat- och arbetsliv

Kunde konstatera att det ställt till det ibland i negativ mening. Att t ex säga rakt ut vad jag tänker och inte varit smart nog att tänka efter lite innan. Men det har också varit positivt, då jag vågat och orkat ta utmaningar.
Men visst hade en del förhållanden kanske fungerat bättre om jag inte med min entusiasm velat ha snabba och positiva svar på mina förslag. När de uteblivit så har jag blivit ledsen ända in i hjärtat, typiskt rött.

Kostnad som att färga håret

Ja vad menar jag med det. Att göra en analys hos t ex mig http://www.minn.se kan ge ett bestående positivt resultat i all kommunikation för lång tid framöver, med allt vad det kan innebära.  Att klippa och färga håret gör jag gärna, men vet också att resultatet består i några veckor. Ibland ska man tänka med huvudet och inte emotionellt.

Monica

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *