Flygskam och miljötrend

Sanning och konsekvens

Så här såg flygtrafiken ut över halva Sverige kontra delar av Europa i går em. Som uppvuxen i Malmberget och nu boende i Åryd så vet jag hur låååångt Sverige är och hur det är att hälsa på gamla föräldrar 175 mil bort och att ha ett arbete 150 mil från familj och barn på uppväxt. Ja så har jag haft det tidvis. Att flyga upp akut och ta hand om föräldrar i kris var min vardag under några år. Skulle jag sitta 20 timmar ca på ett tåg enkel väg???? Biljetten är inte billig så flygskatt som det tjatas om är en marginell utgift. Men som det tjatas i media och bland politiker.  Funderar på om det är ett sätt att få folket att fokusera åt ett håll, så vi inte ser något som borde ses.

Min respekt fås inte så enkelt

När jag ser att politiska beslut tas utan skygglappar och med kunskap om livet i hela Sverige och med en konsekvensanalys, ja då kan jag börja respektera debatt, media och beslut. När man inte bara lyfter fram och tar beslut i frågor baserat på “dumhet” (ja där tog jag i) och med det menar jag att frågan bara ses från t e x de boende i större stad och inte vad som händer för övrig befolkning.

Ge oss tågstopp

Jag bor i Åryd 15 km från Växjö och har en liten hund. När jag vill ut i naturen så går jag bara ut, ja rakt ut i naturen, behöver inte starta bilen. När jag vill till sjön och bada så går jag, en riktig lyx enligt mig. Om jag bor i staden så blir det ofta bil för att komma till natur och bad t ex. Mina 15 km till staden Växjö kan jämföras med stadsbons många korta turer. Alltså är det miljövänligt att bo här i Åryd för mig som passionerad pensionär och med få arbetsdagar i staden.

Men familjer med tonåringar, skola, aktiviteter och arbete i Växjö får en dryg utgift då de få bussförbindelser som finns inte räcker till. Tågen susar förbi, jag hör dem och de stannar inte för stationen är nerlagd. Det gäller ju att spara fem minuter för de som sitter på tåget och då är det inte någon bana med lång total restid.  Ja så var det med att vi ska åka tåg. Så flygskam biter inte på mig och heller inte höjd bensinskatt.

Jag vill ha en total bild och sanning

Den dag jag får presenterat en bild på miljökonsekvenser för t ex en familjs förbrukning av mat, boende, resande, nöjen, kläder och aktiviteter m m. Då jag kan jämföra vad de olika delarna ger för miljöeffekter. När jag får presenterat för mig vad olika idrotter, stora möten med många tillresande innebär för miljön. Ta bara Almedalen t ex. När de gamla som vill in på “hemmet” tvingas bo kvar i sitt hus eller lägenhet och personal susar stressade runt för att dela ut mat och medicin. När de frågorna görs något åt. Ja då börjar jag lyssna och respektera politiska beslut.

Men så länge enstaka frågor med marginell betydelse inom Sverige drabbar befolkningen. Då insikten saknas i politiken, då tappar jag respekten och kallar det dumhet.

Mina tankar baserade på mitt liv och min kunskap. Bott över hela Sverige i staden och på landet. Jobbat med miljö, pendlat mycket för att arbeta, tvingats flytta då inga arbeten fanns. Har vänner och släkt över hela Sverige och ser deras vardag. Så därför sväljer jag inte vad media basunerar ut och de politiska beslut som tas ” så långt näsan räcker”

Monica

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *