Mina fyra män

Blev du nyfiken?

Vad menar jag med mina fyra män? Kolla figurerna ovan. De representerar en färgindelning av våra beteenden. Våra beteenden är grund- och anpassade och kan delas in i fyra färger. För egen del är jag starkt röd, gul och grön. Det innebär följande helt kort:
Röd=Snabb att ta beslut, orädd och kan vara jobbig för den blå
Gul=Social, lätt för nya och alla slags kontakter
Grön=Omtänksam och vill inte ha bråk

Så till blått beteende som är väldigt lågt hos mig. Blått innebär att personen med starkt blått inte tar beslut i första taget, vill ha både hängslen och livrem s a s, ser svårigheter som kanske inte finns. Är en klippa när det gäller att vara noggrann, inte missa detaljer, ett bra komplement till röda ibland. Tänker gärna på egna fördelar innan beslut och kan sakna empati.

Grund och anpassat beteende

Grundbeteendet får vi med oss från arv och tidig uppfostran. Det anpassade har vi med oss  t ex i arbetet för att klara av våra uppgifter. Skiljer sig det anpassade starkt från grundbeteendet så mår vi inte bra. Därför bör vi komma ur den situationen för att behålla harmoni. Gå till något som ger i stället för att dränerar oss. Jag är uppvuxen i ett småföretag med mycket entreprenörskap och fått med det i mitt grundbeteende. Jag är t ex positiv till förändringar och nya idéer. Det kan leda till kollision med det blå beteendet. Vilket jag helst inte vill med mitt gröna inslag.

Uppskatta andras och egna styrkor

Bäst är  när man i en grupp, i ett förhållande kan se, acceptera och använda de olika styrkorna.
Det är så lätt att fokusera på andras svagheter i stället för styrkor. Att se den som är olik mig själv som en idiot. Det är inte konstruktivt och gör att man hamnar i en negativ spiral. Gäller både arbete och privatliv. Jag är medveten om mina svagheter i det röda, men klarar inte alltid att dämpa mig. Jag är också stolt över min styrkor.

Monica

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *