Jag sörjer Malmberget

Min fantastiska uppväxt

Jag tror inte att ni som aldrig varit längre norrut än t ex Sundsvall,aldrig passerat och upplevt Sveriges norra halva, kan förstå!!!! Ja just det. Hela 50% av Sveriges yta  finns ovanför Sundsvall. Kan ni förstå hur det är att leva norr om Polcirkeln, växa upp med snö, kyla och mygg. Att njuta av vårvintern på fjället. Köra i full fart nerför kalfjället. Lära sig att klä sig för att inte frysa. Inga fåniga tunna skor på fötterna, nya lapptossor av renskinn inför varje vinter. Att få växa upp i Malmberget, präglad av nybyggaranda och stark utveckling har varit en ynnest. Redan som 13-åring 1959 hade jag ungdomsgård, simhall, sporthall och skolmat. De hade de inte i Skruv!!!

Ett fjäll med lift, internationella tävlingar i utförsåkning, präglade våren. Att som tonåring dansa på Folkets Hus med spännande italienare, österikare m fl från eliten i utförsåkning. De ni! TV sände några minuter från evenemanget och massor med minuter från någon liten match i Södra Sverige. Vi fnös föraktfullt åt denna okunnighet. Likaså åt Stockholmarna som kom upp på Sportlovet och stod och frös vid liften i tunna kläder.På Sportlovet i februari kan det vara jäkligt kallt. Ja de hade också pjäxor som det stod NK på.  Vi log och lugnade oss några veckor.

 Nu finns det snart bara en grop

Mitt barndomshem finns närmast staketet till gropen. Nästa sommar finns inte huset mer. Jag minns allt i detalj. Jag var lycklig där. Lukten av höst och spänning. Som pojkflicka med knallpulverpistol stred jag med grannpojkarna, ålade runt buskar och garage.Det gällde ju att vinna. Som ensam tjej i gänget.
Se länken nedan

https://www.nsd.se/nyheter/sista-kapitlet-om-malmberget-nu-blir-det-inget-mer-nm5165688.aspx

Monica

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *